Aviz psihologic copii plasament/adopție, FIV Bucuresti
Aviz psihologic copii plasament/adopție, FIV Bucuresti
Aviz psihologic copii plasament/adopție, FIV
Potrivit Hotararii nr 75/2015 din 04/02/2015 privind reglementarea de catre copii de activitati remunerate in domeniile cultural, artistic, sportiv, publicitar si de modeling, pentru a putea participa la aceste activitatii, copii au nevoie de un aviz psihologic eliberat de un psiholog cu drept de libera practica intr-un cabinet psihologic autorizat in conditiile legii. Avizul psihologic pentru copii trebuie sa precizeze daca particularitatile psihice ale copilului il recomanda pentru a practica activitatea in cauza, de sorginte culturala, artistic, sportiva sau publicitara. In acest sens, testarea psihologica la copii va urmari atat existenta unor aptitudini minimale de atentie, memorie, gandire, spirit de observatie, cat si existenta unui psihic armonios dezvoltat pentru varsta respectiva. Avizul psihologic la copii va stabili aceasta aptitudine, tinand cont de nivelul mintal, emotional si adaptativ al copilului respectiv, situatia familiala, existenta unei motivatii intrinseci, interesul si dorinta copilului pentru activitate.
Metodologia de testare psihologica la copil va fi astfel adaptata, vor fi utilizate metode avizate si specifice evaluarii psihologice la copil, precum: teste proiective, situationale, pe anumite nivele de varsta si studii.
Evaluarea psihologica a copilului va tine cont de informarea prealabila a copilului cu privire la acordul sau pentru participarea la activitatea respectiva, gradul de intelegere si recomandarile speciale prevazute la art.4 lit.c) si d) din prezenta hotarare. Avizul psihologic la copii va putea mentiona recomandari sau restrictii privind: durata activitatii, odihna, evaluarea psihiatrica sau neurologica a acestuia etc.
Testarea psihologica la copii trebuie sa ia in calcul relatia copilului cu parintii, nivelul de moralitate al acestora, gradul de periculozitate a activitatii prestate din domeniul artistic, cultural, sportiv si starea de sanatate fizica a acestuia. De altfel, alaturi de evaluarea psihologica a copilului, la dosarul de inscriere pentru practicarea unor astfel de activitati, se va depune si certificatul medical eliberat de un medic pediatru, care sa ateste daca copilul este apt pentru a desfasura activitatea in cauza.
Aviz psihologic plasament sau tutela
In Romania, legislatia in vigoare privind stabilirea plasamentului sau tutelei urmeaza proceduri bine stabilite, care pun pe prim plan promovarea si protectia drepturilor si intereselor copilului minor. (vezi Ordinul Nr 1733/2015). In consecinta, nu poate primi copii in plasament persoana sau familia in care unul dintre membrii se regaseste intr-una dintre urmatoarele situatii:
- Sufera de boli cronice, certificate de medicul de familie, care ar putea pune in pericol starea de sanatate a copilului;
- A consimtit la adoptia propriului copil;
- Sufera de boli psihice, este dependenta de alcool, droguri sau alte substante psihotrope;
- Este decazuta din drepturile parintesti prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva sau i-au fost interzise drepturile parintesti ca pedeapsa complementara;
- A suferit o condamnare prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva pentru savarsirea cu intentie a unei infractiuni contra persoanei, justitiei sau convietuirii sociale;
- Are un copil care beneficiaza sau a beneficiat de o masura de protectie speciala pentru motive imputabile parintilor, cum ar fi: abuz, neglijenta sau orice forma de violenta exercitata asupra copilului, cersetoria etc.
In aceste conditii, pentru a evalua stabilirea plasamentului sau tutelei, este foarte important profilul psihologic al membrilor familiei sau al persoanei, starea sanatatii, situatia economica si comportamentul social al acestora.
La cererea prin care solicitantul va stipula motivele pentru care doreste sa ia in plasament sau sub tutela, se va anexa si avizul psihologic apt luare in plasament. Avizul psihologic pentru luare in plasament sau sub tutela se va elibera in urma unei examinari psihologice complexe, care urmareste ca solicitantul sa detina o personalitate armonios dezvoltata, fara accentuari sau dizarmonii, sa fie o persoana responsabila, echilibrata, integra din punct de vedere moral, echilibrata afectiv, cu nivel scazut de agresivitate, atenta la detalii, intrinsic motivata in acest demers.
Psihologul autorizat pentru efectuarea acestui tip de examinare psihologica complexa, in urma careia se elibereaza avizul psihologic pentru plasament sau tutela este psihologul clinician. De asemenea, psihologul clinician trebuie sa ia in calcul, in ceea ce priveste metodologia de examinare psihologica si anamneza completa a solicitantului, calitatile acestuia din punct de vedere socioprofesional, deschiderea, agreabilitatea in relatiile interumane.
In concluzie, avizul psihologic pentru luare in plasament sau stabilire tutela este rezultatul unei decizii care trebuie sa se bazeze pe intrunirea de catre persona examinata atat a unor trasaturi psihologice, cat si a unui comportament social adecvat.
Adoptia
Adoptia este o operatiune juridical prin care se creeaza relatii de rudenie intre persoana adoptata si rudele adoptatorului. Adoptia urmareste, printre alte aspecte, evaluarea persoanei sau familiei care doreste sa adopte, tinand cont de interesul superior al copilului.
Avizul psihologic pentru adoptie este documentul care se elibereaza in urma evaluarii psihologice a persoanei sau familiei adoptatoare si stabileste aptitudinea sau inaptitudinea acesteia de a adopta un copil. Evaluarea psihologica pentru adoptie se efectueaza de catre psihologul clinician, in cadrul unui cabinet psihologic specializat si va lua in calcul aspecte importante precum: stabilitatea mediului familial din punct de vedere afectiv, educativ si economic, responsabilitatea persoanei sau persoanelor in cauza, capacitatea lor de a asigura o dezvoltare armonioasa copilului, nivelul de maturizare afectiva si inteligenta. Evaluarea psihologica pentru adoptie se finalizeaza cu emiterea unui aviz psihologic din care rezulta ca persoana este apta pentru adoptie (apt adoptie copil).
Evaluarea psihologica pentru adoptie va lua in calcul existenta unor interdictii stipulate legislativ, precum: condamnare definitiva pentru o infractiune savarsita contra persoanei sau familiei, consum illicit de droguri sau trafic de persoane, persoane care vor sa adopte singure si au soti bolnavi psihic, persoane decazute din drepturile parintesti etc. De asemenea, pe avizul psihologic pentru adoptie se vor mentiona, dupa caz, recomandari. Psihologul clinician are obligatia morala, in cazul unei suspiciuni sau neclaritati diagnostice, sa trimita persoana catre alte examinari medicale sau investigatii (ex: medic specialist psihiatru, medic neurolog etc) in vederea luarii unei decizii corecte.
Aviz psihologic FIV
Cabinetul Psihologic Mihaela Davidescu este autorizat pentru evaluarea psihologica de cuplu in domeniul serviciilor medicale de fertilizare in vitro.
Programul de fertilizare in vitro implica mai multe proceduri medicale care au ca obiectiv tratarea infertilitatii si obtinerea unei sarcini viabile, in cazul in care aceasta nu se poate obtine pe cale naturala. Dincolo de procedurile medicale in sine, cuplurile trec prin momente de surmenaj, irascibilitate, incertitudine. In acest sens, multe dintre clinicile autorizate solicita efectuarea unei evaluari psihologice pentru fertilizare in vitro, inainte de intrarea in program, evaluare care se efectueaza cu un aviz psihologic de cuplu.
Avizul psihologic FIV certifica responsabilitatea cuplului in luarea unei decizii privind fertilizarea in vitro, rezistenta la situatii frustrante si lipsa tendintelor psihopatologice care ar impiedica constientizarea si urmarea unei astfel de proceduri. Avizul psihologic FIV se elibereaza de catre psihologul clinician care verifica de asemenea, daca solicitantii au fost informati in mod corespunzator asupra specificului si implicatiilor procedurii. Avizul de cuplu atesta aptitudinea psihologica pentru participare la proceduri FIV si se elibereaza la finalul evaluarii. Avizul psihologic pentru FIV este un aviz de cuplu si implica evaluarea psihologica a ambilor parteneri in cadrul aceleiasi sesiuni de evaluare.